به گزارش قدس آنلاین، آیت الله سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور صبح امروز در صحن علنی مجلس که به منظور بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی برگزار شد، گفت: وقت بسیار خوبی را مجلس برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی گذاشت که باید از رئیس مجلس و نمایندگان تشکر کنم.
رئیسی اظهارداشت: خداوند منان را شکرگزاریم که دلهای مردم عزیز، صبور و فهیم ایران اسلامی را هدایت فرمود و توفیق عظیم خدمت و بار سنگین امانت را به بندگانی از دل مردم سپرد تا در آستانه قرن پانزدهم هجری شمسی با تکیه بر اصیلترین شعارهای نهضت خمینی کبیر رضوان الله تعالی علیه و رهنمودهای رهبر حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی، امانتدار اولین دولت گام دوم انقلاب اسلامی در ملک عالم آل محمد(ص) و زمینهساز جهش به سوی ایران قوی باشد.
رئیس جمهور افزود: اکنون هنگامه حرکت جهادی، حکیمانه، شجاعانه و مردمی است که با بهرهجویی از ظرفیتهای عظیم فکری و نخبگانی و مشارکتجویی از آحاد ملت و همدلی و همراهی مجلس انقلاب و نمایندگان محترم مردم و در چارچوب سند تحول دولت مردمی زمینهساز تحقق ایران قوی باشد.
رئیسی خاطرنشان کرد: سند تحول دولت مردمی به عنوان چارچوب حاکم بر برنامههای وزرای پیشنهادی دولت سیزدهم برگرفته از محورهای بنیادین پنجگانه بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، تعالی فرهنگ اسلامی و ایرانی، اقتصاد مقاومتی،تأمین و بهبود معیشت جامعه بویژه اقشار کمدرآمد و توسعه روابط بینالمللی براساس منافع ملی و الهامبخشی در جهان اسلام است.
رئیس جمهور با بیان اینکه در هر یک از برنامههای دولت عدالت و پیشرفت کانون برنامهریزی قرار گرفته است و برآیند آنها رونق تولید داخلی، تعالی ایران اسلامی خواهد بود، اظهارداشت: زنجیره کامل فرآیند تحولی در هر حوزه شامل توصیف و تحلیل واقعبینانه از وضع موجود، تصویرپردازی از آینده مطلوب. تأکید بر ارائه راهبردها و راهکارها معطوف به علل وقوع چالشها، برنامهریزی در چارچوب ظرفیتهای ساختاری، انسانی و مالی دولت با رویکرد یاری و همراهی دیگر قوا و نهادهای حاکمیتی مد نظر قرار گرفته است.
رئیسی خاطرنشان کرد: کاهش نقشهای تصدیگرایانه و افزایش نقش میدانساز و تسهیلگری دولت برای به صحنه آمدن و بسیج ظرفیت گسترده و متنوع مردمی بویژه جوانان و نخبگان که همواره پیشتاز و پیشران تحولخواهی هستند از دیگر حوزههای مورد تأکید در برنامه است.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه تمامی برنامهها به گونهای تهیه و تنظیم شده که تضمینکننده تحقق ۲ محور اصلی و مهم یعنی عدالت و پیشرفت در کشور باشد، گفت: عدالتمحوری هم در توزیع منابع و هم در توزیع فرصتها و هم در توانمندسازی، کشف و تقویت استعدادها و هم در شایستهسالاری و شکستن باندهای بسته قدرت و ثروت میباشد. رویکرد عدالتمحوری در تضمین حقوق همه مردم از زن و مرد و کودک و نوجوان، روستایی و شهری مطرح میشود.
رییسی اضافه کرد: محور دوم در پرتو مشارکت و تلاش همهجانبه برای مردمیسازی اقتصاد و فرهنگ و صیانت از آزادیهای اساسی و حقوق عامه و هم در فعالسازی با رویکرد خانوادهگرا و حمایت همهجانبه از خانواده است.
رییس جمهور در ادامه با بیان اینکه تحول در دو محور عدالت و پیشرفت با مشارکت همگانی، و چرخش های تحول آفرین ایجاد خواهد شد، در مورد برنامهةای دولت سیزدهم در این زمینه بیان داشت:چرخش از بروکراسی کندکننده و فسادخیز به نفع ساز و کارهای جلب مشارکت عمومی، تغییر رویکرد از اقدامات صرفاً مقابلهای با فساد به اقدامات پیشگیرانه از فساد، چرخش از رویکرد تفکیکی در برنامهریزیهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به رویکرد تلفیق سیاستهای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی. تغییر رویکرد از بخشی نگری و پایتختمحوری در اتخاذ تصمیمات و توزیع منابع و امکانات به فعالسازی ظرفیتها در سراسر کشور براساس آمایش سرزمینی، شامل برنامهةای دولت میشود.
وی همچنین در مورد دیگر محورهای برنامههای دولت سیزدهم اظهار داشت: گذار از تصمیمگیریهای سلیقهای و موسمی در حلقههای بسته کارشناسی به فرآیندهای جلب مشارکت حداکثری بویژه در حوزه نخبگانی، تغییر رویکرد مداخلهای به رویکرد حمایتی، هدایتی، نظارتی در بازارهای سرمایه، ممانعت از تغییر پیدرپی مقررات در جهت ایجاد ثبات و تقویت تولید و تجارت، افزایش نقش دولت در تنظیمگری و تسهیلگری در فضای کسب و کارها، تغییر رویکرد اقتصاد سنتی متمرکز بر منابع و توجه بیش از پیش به اقتصاد دانشبنیان و مبتنی بر فناوریهای نرم و نوین، تغییر رویکرد از صادرات مبتنی بر مواد خام و اولیه به تولید محصولات صنعتی و با تکنولوژی بازارمحور را از دیگر برنامههای دولت است.
رئیسی در مورد دیگر محورهای دولت در زمینه عدالت و پیشرفت تصریح کرد: تغییر رویکرد از اداره کشور براساس درآمدهای نفتی و روشهای تورمزا در تأمین منابع مالی دولت و افزایش بهرهوری، خلق ثروت ملی و درآمدهای پایدار، تغییر رویکرد از بودجهریزی سنتی و مبتنی برچانهزنی به بودجهریزی بر مبنای عملکرد، عملیاتی و هوشمند، توجه بیش از پیش به فرصتهای اقتصادی روستا و تقویت اقتصاد مبتنی بر کشاورزی، افزایش ساز و کارهای حمایتی و هدایتی جهت تقویت بنیه اقتصادی بخشهای میانی و گروههای محروم به صورت پایدارو صیانت از محیط زیست و کمک به نهادهای مردمی از دیگر برنامه ها خواهد بود.
رئیسی در ادامه سخنان خود با اشاره به شرایط و وضعیت کشور و مشکلاتی که امروز دولت با آن مواجه است، اظهارداشت: با محوریت مشکلات پیش روی دولت، یک برنامه آنی، فوری و کوتاه مدت تعریف کرده ایم و یک برنامه میان مدت و بلندمدت داریم که انشاءالله به زودی در اختیار نمایندگان و نخبگان کشور قرار خواهد گرفت و دغدغه همه نمایندگان، نخبگان و دلسوزان کشور، در این برنامه تقدیم خواهد شد.
وی گفت: اولویت اول ما در دولت مهار کرونا و ارتقای وضعیت بهداشتی در کشور و تسریع در واکسیناسیون عمومی، اجرای پروتکلهای بهداشتی و ارتقاء سطح درمان است و اولویت بعدی مساله اقتصاد، ثبات اقتصادی، بهبود شاخصهای کلان، و در یک کلمه تقویت معیشت مردم و رفع مشکلات معیشتی و تقویت فضای کسب و کار است.
رئیس جمهور با بیان اینکه وضعیت فعلی نتیجه گره زدن اقتصاد به خواست دیگران، شرطی کردن اقتصاد و مشکلاتی بوده که کشور با آن مواجه بوده است، گفت: امروز با مشکلاتی از جمله تورم بالای ۴۴ درصد اعلامی مرکز آمار، یا بیش از ۵۵ درصدی بانک مرکزی، افت شدید ارزش پول ملی، کسری قابل توجه بودجه، کاهش قدرت خرید مردم و خانوارها، سختی معیشت مردم ، رشد بالای نقدینگی و حجم بالای بدهی دولت مواجه هستیم.
رییسی با بیان اینکه حل مسائل و مشکلات موجود به حول و قوه الهی امکان پذیر است، اظهارداشت: حل مشکلات اولا نیاز به برنامه دارد و ثانیا نیازمند نیروی کارآمدی است که در جای جای کشور بتواند تحول آفرین باشد و شرط سوم پیگیری و نظارت علیالدوام برای اجرای برنامهها و تحقق تحول در کشور است. اگر این سه شرط باشد حتما بر این مشکلات فائق خواهیم آمد. دولت با کمک مجلس میتواند بر همه مشکلات فائق بیاید.
وی با اشاره به شاخصهایی که در انتخاب وزرای پیشنهادی مورد توجه بوده است ، گفت: تخصص و داشتن دانش در حوزه ماموریت، داشتن تعهد کاری، داشتن روحیه انقلابی، روحیه فسادستیزی و مردمی بودن از شاخصهای مورد تاکید بوده است. در کابینه تلاش شده که ترکیبی از جوان و جوانگرایی و تجربه در کنار یکدیگر قرار بگیرد که مجموعه تخصص، تعهد و داشتن دانش حوزه ماموریت و تجربه کار، بتواند کارها را به پیش ببرد و از این نتیجه، کارآمدی بسازد.
رئیس جمهور افزود: برای انتخاب همکاران، ابتدا در سایت یک فراخوان دادیم که بسیاری از مردم به ویژه نخبگان در آن شرکت کردند و افراد بسیاری معرفی شدند. احزاب، گروهها و دلسوزان، افراد مختلف و چهرههای بسیاری را معرفی کردند و مشارکت مردم در معرفی نیروهای کارآمد برای دولت بسیار مفید و موثر بود.
وی با اشاره به برنامههای کلان دولت سیزدهم تصریح کرد: میدانیم فرصت خدمت کوتاه و رنجها و مشکلات مردم بسیار است. کاهش نقش های تصدی گرایانه و افزایش نقش میدان ساز دولت برای بسیج ظرفیت مردمی به خصوص جوانان از حوزههای مورد تاکید در برنامه دولت است.
رئیس جمهور با تاکید بر عدالت و پیشرفت گفت: تمامی برنامهها به گونهای تنظیم شده که تضمین کننده تحقق دو محور اصلی عدالت و پیشرفت در کشور باشد. عدالت محوری در شایسته سالاری و شکستن باندهای بسته قدرت است. توجه به تخصص و داشتن دانش در حوزه ماموریت، جوانگرایی، تعهد کاری، روحیه انقلابی، فسادستیزی و مردمی بودن از شاخص های مورد تاکید در انتخاب وزیران پیشنهادی بود.
رئیسی اظهار داشت: این دولت تلاش دارد تا با ترکیبی از جوان و جوانگرایی و تجربه در کنار یکدیگر همراه با تخصص، تعهد، دانش حوزه ماموریت و تجربه کار، کارها را به پیش ببرد.
وی در مورد مشکلات کشور بیان داشت: ما یک برنامه فوری با محوریت مشکلات کشور تدوین کردهایم و یک برنامه میان مدت نیز تدوین خواهد شد. اولویت اول ما در دولت مهار کرونا و ارتقا وضعیت بهداشتی در کشور است. تسریع در واکسیناسیون عمومی و ارتقا سطح درمان را در دولت دنبال میکنیم. اولویت بعدی تقویت معیشت مردم و تقویت فضای کسب و کار است.
رئیس جمهور بیان داشت: در کابینه تلاش شده ترکیبی از تجربه و جوانگرایی باشد. روش انتخابات همکاران به این شکل بوده که یک فراخوانی در سایت کردیم و مردم و نخبگان افراد بسیاری را معرفی کردند و این مشارکت مردم در معرفی نیروهای کارآمد برای دولت موثر بود.
وی ادامه داد: وزرای پیشنهادی غیر از دو وزیری که در این اواخر معرفی شدند بقیه دهها بار نامشان در سایت آمده بود و بعد اسامی به ۹ کارگروه ارسال شد. بعد هم این افراد مصاحبه شدند و سپس خودم با عزیزان دیدار داشتم و از مراجعی مانند قوه قضائیه نیز استعلام شدند.
رئیسی خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: ما سراغ بسیاری از افراد که نامشان در ذهن شما است رفتیم. برخی از دوستان ترجیحشان در مجلس بود مانند آقای نیکزاد و آقای امیرآبادی. مطلقا در انتخاب افراد سفارش فامیلی و نسب نبوده است. سعی کردیم افراد شایسته را معرفی کنیم. شاخصهای رهبری برای انتخاب افراد برای شنیدن نیست و ما هم برای انتخاب به آنها توجه کردیم.
در ادامه رئیس جمهور به دفاع از وزرای پیشنهادی به ترتیب حروف الفبای وزارتخانهها پرداخت.
وی در مورد وزیر آموزش و پرورش گفت: مساله فرهنگ، آینده سازان ومعلمان مساله محوری ما است و طرح رتبهبندی مورد تاکید ما است. توجه به مساله شورای عالی آموزش و پرورش مهم است، بررسی کنید روسای جمهور قبلی چقدر در این جلسات حضور داشتهاند، من خودم در این جلسات حداقل در مسائل مهم حضور خواهم داشت.
رئیسی در مورد وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش گفت: من در آستان قدس از دانشگاه فردوسی خواستم تعدادی از اساتید را در آستان جذب کنیم. آقای باغ گلی یکی از آنان بود که جوان تحولگرایی است اما علیه ایشان خیلی نامه مینوشتند و ما بررسی کردیم دیدیم ایشان به درستی دارند کار میکنند. حتی تولیت فعلی از تهران گروهی را برای ارزیابی بردند که میبینیم تا الان هم آقای باغ گلی کار میکنند.
وی در دفاع از آقای باغگلی وزیر آموزش و پرورش اظهار داشت: ایشان تجربه مدیریت بیش از هفت هزار دانشآموز و هزار معلم را دارند. در هر حال تصمیم با مجلس شورای اسلامی است.
رئیس جمهور در مورد تجربه وزیر پیشنهادی ارتباطات گفت: آقای زارع پور توانایی اجرای برنامههای دولت را دارد. ایشان در دهه هشتاد هم در این حوزه فعالیت داشته است و در قوه قضائیه هم موفق بوده است.
وی در مورد آقای خطیب وزیر پیشنهادی اطلاعات گفت: ایشان دانش امنیتی دارند و تجربه سالها حضور در وزارت اطلاعات را دارند. نیروهای حزبالهی بسیاری در این وزارتخانه هستند و باید نسبت به جریان مدیریتی در وزارت اطلاعات هم نگاه تحولی داشته باشند و پیشگیری از فساد و جلوگیری از نفوذ و صیانت از مردم را دنبال کنند.
رئیس در مورد وزیر پیشنهادی امور اقتصاد ودارایی اظهار داشت: ما یک چهره جوان میخواهیم نظام مالیاتی را تصحیح کند. وزیر اقتصاد شفافیت و مدیریت تعارض منافع را دنبال کند. ما چهره جوان فسادستیزی میخواهیم. معاون اول را مسئول هماهنگی تیم اقتصادی دولت گذاشتیم.
رئیسی در مورد وزیر پیشنهادی امور خارجه بیان داشت: آقای امیرعبدالهیان علم و دانش دارد و تمام مراحل وزارت خارجه را از ابتدا دنبال کرده است.
وی در مورد وزارت بهداشت گفت: عزیزان زیادی در این موضوع بررسی شد، مثلا آقای قاضی زاده که اولویت ایشان بهداشت و درمان نبوده است. اما آقای عیناللهی چهره شناخته شدهای بودند.
رئیس جمهور تصریح کرد: در مورد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی؛ آقای عبدالملکی جوان و فساد ستیز بوده است و امین رهبری در تعاون هستند. ایشان دکترای اقتصاد دارند و تجربه مدیریتی دارند. من از بازرسانی که رفتند و عملکرد ایشان را بررسی کردند سوال کردم و گفتند ایشان از مبلغی که دستشان بوده برای ایجاد شغل هزینه کردهاند.
وی در مورد وزارت جهاد کشاورزی گفت: دانش، تخصص و شناخت به مساله کشاورزی مهم بود. آقای ساداتی نژاد نسبت به این حوزه تسلط دارد. ما باید بخش جهاد را در وزارت جهاد کشاورزی فعال کنیم. در برخی وزارتخانه ها یک بخشش فعال است و باید بخشهای دیگر را فعال کنیم.
رئیسی در مورد وزارت دادگستری گفت: آقای رحیمی آشنا به مسائل قضائی و آشنا به مسائل مجلس و به خاطر حضور در دیوان محاسبات آشنا به مسائل دولت است.
وی در مورد امیر آشتیانی بیان داشت: ایشان هم از افراد خوشنام نیروهای مسلح و ارتش است.
رئیس جمهور در مورد وزیر راه و شهرسازی بیان داشت: من وقتی به مجلس آمدم در مورد نامهایی که برای وزارتخانه مطرح بود مسائلی را نمایندگان به من گفتند اما آقای رستم قاسمی دارای برنامه است. ایشان فرمانده قرارگاه خاتم بوده است.
وی در مورد وزارت صمت بیان داشت: آقای فاطمی امین را از آستان قدس رضوی میشناسم. ایشان وقتی من از آستان میخواستم بیرون بیایم شرکتهای آستان را در ویترین گذاشتند.
رئیس جمهور در مورد وزیر پیشنهادی علوم گفت: ایشان ۷ سال رئیس یک دانشگاه بزرگی بوده است و روحیه بسیجی دارد.
وی در مورد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: فرهنگ یک موضوع پیشران است. از مجموع بررسیها کسی که دارای دانش و تجربه است آقای اسماعیلی معرفی شد. من با آقای صفارهرندی هم صحبت کردم و ایشان گفتند من آقای اسماعیلی را بهتر میدانم.
رئیسی ادامه داد: اصحاب فرهنگ و هنر بدانند آزادی را خدا به شما داده و ما تضمین کننده آن هستیم.
وی در مورد آقای وحیدی برای وزارت کشور تصریح کرد: آقای وحیدی یک چهره راهبردی است. وزارت کشور نخ تسبیح بخشهای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی کشور است.
منبع: فارس
وی در مورد وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی و گردشگری گفت: همه با چهره آقای ضرغامی آشنا هستید. معرفی فرهنگ ایرانی و اقتصاد گردشگری مهم است. بنظرم یک کار تحولی باید انجام شود. با توانمندی ایشان اینکار دنبال شود.
رئیس جمهور در مورد وزیر نفت گفت: در درون وزات نفت بررسی شد و چهرههای خوشنام که در علم و دانش مسئولیتهایی داشتند آقای اوجی در تمامی ادوار یک چهره موفقی بوده است. در فروش نفت ما امکان و زمینه به لطف خداوند وجود دارد و نگرانی در این زمنیه نداشته باشید.
وی در مورد وزیر پیشنهادی نیرو بیان داشت: ما در این وزارتخانه دارای مشکلاتی هستیم و اگر برنامه ششم انجام میشد این مشکلات نبود. مدیریت آب در کشور بسیار مهم است و کمبود آب با کمک مردم میتوانیم این مشکل را حل کنیم.
رئیسی در مورد وزارت ورزش و جوانان بیان داشت: من جلساتی را با نامداران ورزشی داشتیم که از من خواستند یک وزیر ورزشی بگذارم. آقای سجادی روی سکو رفته و دانش و علم در این زمینه را هم دارد. بخش جوانان این وزارتخانه باید مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: تا زمانی که روحیه انقلابی، فساد ستیزی و مردم داری در میان وزرا باشد در خدمتشان خواهیم بود. این شرایط را رهبری به من در مراسم تنفیذ تاکید کردند. من این مجموعه را سالم و کارآمد میدانم. دوشرط وزیر شدن دارد؛ یک پیشنهاد رئیس جمهو و بعد اعتماد مجلس.
رئیس جمهور تصریح کرد: پیشرفت در این میدان نیازمند حمایت مجلس محترم است. بررسی اینکه دولت یا مجلس در رونق تولید و رفع بیکاری موفق بودهاند یا نه بگویم مردم همه ما را با هم میبینند. ما کمیسیونهای مجلس را بهترین مشاور میدانیم و نشان دهیم در عمل از اصحاب ما میتـوانیم باشیم و گشایشی در زندگی مردم ایجاد شود.
نظر شما